A több folátban és B6-vitaminban gazdag ételek csökkentik a nőknél a kockázatát a stroke és szívbetegség általi halálnak, míg a férfiaknál a szívelégtelenség általi halál kockázatát csökkentik.
Ez egy japán kutatás eredménye. A kutatók 23.119 férfit és 35.611 nőt kérdeztek az étkezésükről, 40 és 79 év között.
14 évig figyelték a résztvevőket. Az eredmény az lett, hogy 986 résztvevő halt meg stroke-ban, 434 szívbetegségben és 2.087 egyéb szív- és érrendszeri betegségben. Amikor átnézték a B-vitamin bevitelt a résztvevőknél, azt találták, hogy azok a férfiak, akik a legtöbb folátot és B6-vitamin vitték be, lényegesen kevesebb eséllyel haltak meg szívbetegségben és a nőknél pedig stroke-ban és szívbetegségben.
A B12-vitamin és más tápanyagok nem javítottak a kockázati tényezőkön.
Címkék:
folát, B6 vitamin, stroke, szív, szívelégtelenség, kockázat
|