A
hüvely a női szervezet egészségét
elősegítő mikroorganizmusokat tartalmaz, valamint
mikrobákat, amelyek azonban túlszaporodhatnak és
tüneteket okozhatnak.
Az
egészséges hüvelyflórában a
vérsavóból kiváló glükózt
a hüvelyflóra „elfogyasztja” és anyagcseréje
során tejsavvá bomlasztja. Ez a tejsav a hüvely
savasításával, ún. savas védőköpeny
kialakításával segíti elő az egészséges
hüvelyflóra fennmaradását és a káros
idegen anyagok hatásának kivédését.
A
hüvelyflóra alapját a tejsavat és
hidrogén-peroxidot termelő lactobacillusok képezik
(Döderlein flóra). Ezen kívül találhatók
még a normális hüvelyflórában
koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus
aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella,
Fusobacterium, aerob Streptococcusok (esetleg Streptococcus
pyogenes), Escherichia coli, egyéb gram negatív pálcák,
Candida, Torulopsis. Az anaerob baktériumok mennyiségi
aránya legalább kétszerese (de akár
hétszerese is lehet) az aerob baktériumoknak. A
lactobacillusok által termelt tejsav által lesz a
hüvely savas kémhatású, ideális
esetben a pH: 3,8-4,2 között van. A hüvely ökológiai
rendszerének kényes egyensúlya könnyen
felborulhat.
Ha
túl sok a glükóz (pl. cukorbetegség
esetén), vagy a hüvelyflóra mennyisége
kevés, a hüvely savassága veszélybe kerül
és nagy lesz a valószínűsége annak, hogy
gyulladás lép fel. Éppen ezért nagyon
fontos, hogy egészséges nő ne végezzen
hüvelyöblítést, a hüvely területét
csak tiszta vízzel, vagy nagyon felhígított
ecettel tisztítsa, szappannal semmiképpen sem, mert az
alkalikus, lúgos kémhatású. Az
antibiotikus, vagy antibakteriális szappanok és olajok
szintén megölik a hüvelyi védő
mikroorganizmusokat. Antibiotikum szedése is növeli a
gyulladás veszélyét.