Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói – más intézményekkel karöltve – nemrég publikálták vizsgálatuk eredményeit az „Amerikai Klinikai Táplálkozás Szakfolyóirata”-ban. Megállapították, hogy az ázsiai nők szervezetében magasabb az ösztrogén hormon szintje, ha napi 200 milligramm vagy több koffeint fogyasztanak. Ez a koffein mennyiség megfelel napi két csésze kávé elfogyasztásának.
Ugyanakkor a fehér bőrű nők (kaukázusi rassz) szervezetében, akik ugyanakkora mennyiségű koffeint fogyasztottak, az ösztrogénszint alacsonyabb, mint azoké, akik nem fogyasztottak naponta ennyi koffeint. A kutatás azt is megállapította, hogy az afro-amerikai nők szervezetében, akik ugyanannyi kávét fogyasztottak mint az ázsiai és a fehér bőrű nők, az ösztrogén szintje szintén magasabb volt, de esetükben a statisztikai adatok kevésnek bizonyultak a következtetések levonásához.
A kutatók olyan nőket elemeztek ki, akik koffeinnel dúsított szódát, kávét, zöld teát vagy fekete teát fogyasztottak. Az összes nő esetében a kávé volt az, amelyik leginkább hozzájárult az ösztrogén hormonszint különbségeihez. A koffeines szóda és a zöld tea azonban az ázsiai, a fehér bőrű és az afro-amerikai nők szervezetében egyaránt magas ösztrogénszintet idézett elő.
A megfigyelt nők közül senkinek nem változott az ösztrogén hormon szintje a menstruációs ciklustól függően, pedig a kutatók azt várták volna.
Dr. Enrique Schisterman, a NIH egyik intézetének epidemiológiai és statisztikai kutatója mindezzel kapcsolatosan az alábbiakat mondta:
„Az eredmények azt jelzik, hogy a gyermekvállalási korban lévő nők körében a koffeinfogyasztás hatással van a szervezet ösztrogén szintjére. A különböző vizsgált csoportok között az ösztrogénszintek ilyen változásai rövid távon láthatóan nem jártak hangsúlyos hatásokkal. Azt tudjuk, hogy az ösztrogénszint változásai olyan rendellenességekkel társulhatnak, mint az endometriosis, az osteoporosis, a méhnyálkahártya-, az emlő- és a petefészekrák. Mivel hosszú távon a kávéfogyasztásnak megvan az a potenciálja, hogy befolyásolja az ösztrogénszintet, okosabb, ha a kávéfogyasztást figyelembe vesszük, amikor az ilyen rendellenességek megértését célzó kutatásokat tervezünk.”
A szerzők arra is rávilágítottak, hogy a 18 és 34 év közötti nők 89 %-a átlagosan napi 1,5 csésze kávét iszik. Több mint 250 fő, 18 és 44 év közötti nőre vonatkozóan gyűjtöttek össze adatokat, 2005 és 2007 között. Ezek a nők naponta átlagosan 90 milligramm koffeint fogyasztottak – egy picivel többet, mint amennyi egy csésze kávéban szokásosan megtalálható. A résztvevő nők két menstruációs ciklus alatt hetente egy vagy három alkalommal jelentek meg a vizsgálatot végző klinikán. A kutatók az alábbi adatokat gyűjtötték be tőlük:
-
A megelőző 24 órában mit ettek,
-
Mennyit aludtak,
-
Dohányoztak-e és ha igen, mennyit,
-
Végeztek-e testmozgást, valamint
-
További életmódbeli adatokat.
A szerzők az alábbi következtetést vonták le: „A koffein mérsékelt fogyasztása csökkent ösztradiol (női nemi hormon) koncentrációval társult a fehér bőrű nőknél, míg a koffeines szóda és a zöld tea bevitel minden egyes rassznál magasabb ösztradiol koncentrációval járt együtt. Biztos, hogy további kutatásokat fogunk végezni a koffein és a koffeines italok fogyasztása és a reproduktív (szaporító) hormonok kapcsolatát, továbbá azt vizsgálva, hogy ezek az összefüggések mennyire különböznek rasszonként.”
A koffein fogyasztásának további pozitív és negatív hatásai vannak mind a fizikális, mind a mentális egészségre nézve, ezt az alábbi táblázat szemlélteti:
A koffein egészségre gyakorolt hatásai: |
|
Pozitív hatások |
Negatív hatások |
Mentális egészség |
Fokozott figyelem és éberség, csökkent fáradtságérzet |
Szorongás és hozzászokás |
Kardiovaszkuláris rendszer |
Csökkent kardiovaszkuláris betegség kockázat |
Fokozott vérér-összehúzódás és megnövekedett vérnyomás |
Anyagcsere |
Alacsonyabb cukorbetegség kockázat,
Felgyorsult anyagcsere, fokozott vizelet kiválasztás |
|
Izomzat |
|
A finom motoros mozgások csökkent kontrollja |