Az egészségessége ennek a mintának kutatások által megerősített. A megadott átlagos mennyiség a legtöbb esetben nemzetközileg nem-specifikus, mivel a változás számottevő ebben a mintában. Ebbe a történelmi mintába beletartoznak a következők:
· A növényi forrásból származó ételek elhagyása, beleértve a gyümölcsöket és a zöldségeket, a krumplit, kenyeret, gabonát, babot, mogyorót és magokat.
· Hangsúly a minimálisan feldolgozott és szezonális, friss és helyileg termesztett ételek variációin.
· Olívaolaj az elsődleges zsír, helyettesítve más zsírokat és olajokat (beleértve a vajat és a margarint).
· Összes zsír 25-35% energiáig, a telített zsír nem több, mint 7-8% energiáig (kalória).
· Napi fogyasztása az alacsony vagy fokozott mennyiségű sajtnak és joghurtnak (alacsony zsírtartalmú vagy zsír nélküliek előnyösebbek).
· Heti fogyasztása alacsony vagy fokozott mennyiségű halnak és baromfinak; 0-4 tojás hetente.
· Friss gyümölcs, mint tipikus napi desszert; édességek jelentős mennyiségű cukorral és telített zsír fogyasztása nem többször pár alkalomnál egy héten.
· Vörös hús néhányszor egy hónapban.
· Rendszeres fizikai aktivitás olyan szinten, ami elősegíti az egészséges testsúlyt, fittséget és a jó közérzetet.
· Mérsékelt fogyasztása a bornak, általában étkezés mellé; körülbelül egy-két pohárral naponta férfiaknak, és egy pohárral naponta nőknek.