A Mediterrán evők, akiknek már enyhe kognitív károsodásuk van, kisebb valószínűséggel alakítják tovább az állapotot Alzheimerré.
A Mediterrán ételek nagyobb mennyiségű halak, zöldségek, gyümölcsök, gabonapelyhek és telítetlen zsírsavak; kevés a mindennapi termékekből, mint a hús és a telített zsírsavak; és visszafogott mennyiségű alkohol.
A kutatók minden résztvevőnek adtak egy pontot. A pont annál magasabb volt, minél több Mediterrán ételt evett az illető. A tanulmány elején 1.393 résztvevőnek nem volt memóriakárosodása és 482 szenvedett enyhe kognitív károsodástól.
Az 1.393 résztvevő közül 275 alakított ki károsodásokat, átlagosan 4.5 év alatt. Akik a pontlista felső 1/3-ában helyzkedtek el, 28%-kal alacsonyabb valószínűséggel károsodott a memóriájuk.
A 482 résztvevőből, 106 alakított ki Alzheimer-kórt, átlagosan 4.3 év alatt. Ebben az esetben is jobb helyzetben voltak azok, akik a Mediterrán étkezést követték. A felső 1/3 48%-kal nagyobb biztonságban volt, a lista közepén állók pedig 45%-kal.
A csökkent kockázat a mediterrán étrend azon hatásaihoz közhető, hogy javítja a vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát és csökkenti a gyulladt markereket, ami csökkenti a kognitív károsodás kockázatát.