Túl sok keményítő szénhidrát úgy tűnik, hogy kötődik a mellrák kiújuláshoz.
A kutatók 2651 mellrák túlélőt vizsgáltak meg és tettek négy csoportba, a napi szénhidrát bevitel szerint.
A jellemzően napi 2.3 grammos szénhidrát növekedést figyeltek meg azoknál a nőknél, akiknél a mellrák kiújult. Körülbelül napi 2.7 grammos szénhidrát csökkenést pedig azoknál, akiknél a rák nem újult ki.
Összességében nézve a mellrák kiújulásának esélye az egy éves megfigyelt időszak alatt 9.7 % volt azon nők között, akiknél a legjobban csökkent a keményítő bevitele. Azoknál akiknél a legjobban nőt a keményítő bevitel 14.2%-os eséllyel újult meg a mellrák.
A kutatók szerint a keményítős ételek növelik az inzulin szintet és ez köthető az emelkedett mellrák kockázathoz.