Előző írásomat folytatván a gabonafélékről amiket nem vagy csak kevesen ismernek és használnak.Ebbe a kategóriába tartozik a reneszánszát élő árpagyöngy vagy ahogy a köznyelv ismeri a gersli.
Energiatartama 100 gr 350Kcal 9gr fehérje, 1gr zsír, 75gr szénhidrát.
Könnyen emészthető és tápláló nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz.Gabonák közül az Árpának a legmagasabb a mikró-és nyomelem tartalma. Sok benne a Kálium, a Kálcium , Magnézium Cink Foszfor valamint az A-,B2-,B6-,és Evitaminok.Magas rosttartalma miatt előnyösen hat az emésztésre.Kutatások szerint gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír.
Felhasználható, köretnek salátának egyaránt elkészíthető, a barna rizstől egészségesebb teljes egészében helyettesíthető a rizs.Elkészítése is azonos a rizsével különbség csak annyi hogy a gersli 3x-os vizet kíván a főzésnél.
A másik sokat használt alapanyag a bulgur.
A bulgur tulajdonképpen tört búza, hazánkban a török éttermekben "török rizsnek" is nevezik.Leginkább a Közel-Keleti és török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. Íze enyhén a dióra emlékeztet. Rostokban vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiásindexe 46 , általunk közismert rizsé 70-90 között van. B vitaminban és vasban gazdag. Cukorbeteg is fogyaszthatják.
Az előző részben ismertettet és a mostani részben említett gabonafélékből készült ételek részletes leírása található az alábbi webelérhetőségen.
Energiatartama 100 gr 350Kcal 9gr fehérje, 1gr zsír, 75gr szénhidrát.
Könnyen emészthető és tápláló nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz.Gabonák közül az Árpának a legmagasabb a mikró-és nyomelem tartalma. Sok benne a Kálium, a Kálcium , Magnézium Cink Foszfor valamint az A-,B2-,B6-,és Evitaminok.Magas rosttartalma miatt előnyösen hat az emésztésre.Kutatások szerint gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír.
Felhasználható, köretnek salátának egyaránt elkészíthető, a barna rizstől egészségesebb teljes egészében helyettesíthető a rizs.Elkészítése is azonos a rizsével különbség csak annyi hogy a gersli 3x-os vizet kíván a főzésnél.
A másik sokat használt alapanyag a bulgur.
A bulgur tulajdonképpen tört búza, hazánkban a török éttermekben "török rizsnek" is nevezik.Leginkább a Közel-Keleti és török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. Íze enyhén a dióra emlékeztet. Rostokban vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiásindexe 46 , általunk közismert rizsé 70-90 között van. B vitaminban és vasban gazdag. Cukorbeteg is fogyaszthatják.
Az előző részben ismertettet és a mostani részben említett gabonafélékből készült ételek részletes leírása található az alábbi webelérhetőségen.
http://www.Hajdina=egészséges táplálkozás.com