Blog

Táplálkozásunk elfelejtett alapanyagai.2.rész 2012.02.18 19:33

Szekeres Rita

Előző írásomat folytatván a gabonafélékről amiket nem vagy csak kevesen ismernek és használnak.Ebbe a kategóriába tartozik a reneszánszát élő árpagyöngy vagy ahogy a köznyelv ismeri a gersli.

Energiatartama 100 gr 350Kcal 9gr fehérje, 1gr zsír, 75gr szénhidrát.
Könnyen emészthető és tápláló nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz.Gabonák közül az Árpának a legmagasabb a mikró-és nyomelem tartalma. Sok benne a Kálium, a Kálcium , Magnézium Cink Foszfor valamint az A-,B2-,B6-,és Evitaminok.Magas rosttartalma miatt előnyösen hat az emésztésre.Kutatások szerint gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír.
Felhasználható, köretnek salátának egyaránt elkészíthető, a barna rizstől egészségesebb teljes egészében helyettesíthető a rizs.Elkészítése is azonos a rizsével különbség csak annyi hogy a gersli 3x-os vizet kíván a főzésnél.

A másik sokat használt alapanyag a bulgur.

A bulgur tulajdonképpen tört búza, hazánkban a török éttermekben "török rizsnek" is nevezik.Leginkább a Közel-Keleti és török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. Íze enyhén a dióra emlékeztet. Rostokban vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiásindexe 46 , általunk közismert rizsé 70-90 között van. B vitaminban és vasban gazdag. Cukorbeteg is fogyaszthatják.

Az előző részben ismertettet és a mostani részben említett gabonafélékből készült ételek részletes leírása található az alábbi webelérhetőségen.

http://www.Hajdina=egészséges táplálkozás.com
© 2009 - 2025 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!