Blog

Fűszernövények. 2012.02.18 21:45

Szekeres Rita

Fűszernövényeink melyek gyógyhatásival könnyítik napjainkat.
Bazsalikom
Hatóanyag tulajdonságai.
-aszkorbinsav,Aszparaginsav, A vitamin,B1vitamin, B2 vitamin bazsalikom kámfor, béta karotin , bór borned,cineol,,cink cserzőanyagok C-vitamin ecetsav eugenol farnezol fehérje felladrén fertőtlenítő tulajdonságok flavonoid foszfor glicin glutaminsav ...stb .
Alkalmazás. Több ismert betegségnél fejti jótékony hatását elsősorban a gyomorbántalmakra van pozitív hatással a teljesség igénye nélkül epebetegség , gyomorbaj gyomorgörcs influenza stb... .
Konyhai felhasználás: levesek főzelékek sültek ízesítésére használjuk.


Lestyán

Leveleivel sülteket, leveseket ízesítünk. Gyökere jellemzően erős zellere emlékeztető fűszeres illatú. Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő.
Gyógyhatása bronchitis(tüdőgyulladás), húgyhólyag betegsége karcsúsítószer kiütések köptető kőszvény vese rendellenesség vesekövesség.

Csombor
Borsos aromája miatt diétás a konyhában a bors helyettesítésre használják. A borsos ízű levelekkel húsokat kolbászt hurkát mártásokat ízesítenek. Kiemeli a abból készült ételek ízét csökkenti a felfúvódást.
Bableves babfőzelék burgonya ételek káposztafélék saláták húsételek gomba ételek vadpácok majonéz és különféle mártások fűszere. Készre főzés előtt pár perccel rakjuk az ételhez.
Alkalmazás gyomorerősítő felfúvódásgátló étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény.

Kakukkfű
Felhasználható nehezen emészthető leveseknél bab borsó burgonya paradicsom káposzta salátáknál marhasültek vadas ételek töltött káposzta véres és májas hurka kolbászáruk vörösbor-mártás fűszerezése. Külföldön a körözöttek ízesítésre használják.
Gyógyhatása étvágygerjesztő görcsoldó köhögés csillapító.

Levendula

Virágokkal lekvárt ecetet édességeket krémeket sülteket ízesítenek.Fiatal hajtásvégei felhasználhatók salátába.
Alkalmazások égések égési sérülések elfertőződött sebek kezelésére fájdalom fáradtság fejfájás ficamok gyomorgörcs gyulladás hipertónia szorongás stb... .

Tárkony

Savanyúságokhoz fűszerkeverékekhez adják. Petrezselyemhez hasonlóan levesek szárnyas hal-vad báránysültek ételek zöldbab borsó és burgonya főzelék ízesítésére való. Erdélyből került hozzánk.

Majoránna
Felhasználható levesek főzelékek burgonya bab mártások különböző húsételek kolbász májas és véres hurka szárnyasok vadhúsok fűszerezése.
Gyógyhatása étvágygerjesztő, bélgörcsoldó szélhajtó hatása miatt teakeverékek kedvelt alkotó része.


Rozmaring

Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője ,de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvenc fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok szószok és bárányhús ízesítésére illatosítására.
A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz. Ezek tartósító hatása vetekedik egyes kereskedelemben kapható tartósítószerekével

FONTOS!!
Fűszernövénykénti mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor vese és bélpanaszokat válthat ki.Fűszerként a lemorzsolt megszárított hajtások levelit használjuk.
Alkalmazás.Cukorbetegségek depresszió epebetegségek fájdalmak fáradtság fejfájás gyulladásos betegségek hashajtó hepatitis idegfájdalmak influenza kiütések gyógyítása stb.


Kurkuma (forrás: Kotányi)
Marco Polo Kínán keresztül vezető útja során ismerkedett meg ezzel fűszernövénnyel, amely nagy hatást tette rá: " Létezik egy olyan zöldségféle ott, amely a Sáfrány valamennyi tulajdonságával rendelkezik de sem illata, sem íze nem azonos a sáfrányéval" De nem csak Marco Polo volt elragadtatva a növénytől. A hinduk nagy becsben tartották a kurkumát.
Ízvilág. Karakteres, kesernyés és pézsmás, némi naranccsal és gyömbérrel keverve.

Konyhai felhasználás. Nagyon sokat ételt színeznek kurkumával ezt a sárga természetes színező anyagot használják pl. mustárhoz, vajhoz,szószokhoz, sajtokhoz. A currypor is a kurkumának köszönheti előnyös külsejét. A kurkumát csak őrölt formában használjuk elsősorban az indiai konyhában. Európába a kurkuma főként szószok, hús és tojásételek alkotóeleme.
Tulajdonságok gyulladásgátló hatású és csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Ezeket tulajdonságokat próbáljuk szem előtt tartani mert nem csak hogy hasznos társaink a konyhában de az mellett étkeinket teszi még élvezetesebbé.
© 2009 - 2025 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!