Blog

mEGFIZETHETŐ E AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS . 2012.02.24 15:11

Szekeres Rita

Mint gyakorló háziasszony és tanácsadó gyakran szembesülők ezzel a kérdéssel . Hogyan lehet bírni anyagilag ?
Ma azzal a gondolattal játszottam el az ebéd készítése közben hogy tulajdonképen hogyan tehetnénk táplálkozásunkat még egészségesebbé és olcsóbbá. Mert hát bizony ez egy fogas kérdés a bekerülés költség.

Most megosztom veletek a gondolataimat.

Vegyük alapul az egyik legismertebb és könnyen elkészíthető ételt a paprikás krumplit. Akkor most kezdem az elején.

Hozzávalók : Alap a krumpli . Mit is tudunk erről a gumós termésű zöldségnövényről.
Élettani hatások
A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt krumpli glikémiás indexe közepes.

Na igen ilyenek kellene lennie tartalmilag! Csak sajnos a hétköznapi termesztésben nem ügyelnek annyira a beltartalmi értékre mint kellene . Ez a nagyüzemi termesztésre vonatkozik , ugyanis ezeken a helyeken termesztett burgonya (krumpli ) teli van nyomatva mindenféle kemikáliával amire a szervezetünknek nincs szüksége. Úgy gondoltam mivel a bio krumpli ára elég borsós akkor akár le is cserélhetem a krumplit csicsókára . Számoljunk egy kicsit , a hagyományos burgonya kilója 80-100 ft között mozog általában . De ez nem egészséges mint tudjuk . Hangsúlyozom ez a nagyüzemi termesztésűre vonatkozik nem a bio vagy a saját kertben termesztettre !!!

Na de akkor mit használjunk helyette ??? Hogy mit , csicsókát . A piaci ára nálunk 250-300 ft között van , de mit is tud ez a kis igénytelenek mondott növény.

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Vagyis a csicsóka vigyáz a vércukorszintre , nem emelkedik meg illetve lassabban szívódik fel. Rendszeres használatával elérhetjük hogy a napi inzulin mennyiségünket csökkenthetjük!!!!

Zsiradéknak kókusz zsírt használjunk ennek ára a felhasznált mennyiségnek kb. 40 ft. Na de mit is tud a kókusz zsír.
Mi is a kókusz zsír? Ismerőseim körében gyakorta hangzik el a kérdés , mi az hol veszed mire jó. S a kérdések hadát még folytathatnám.A kókusz zsíról mindent megtudhatunk a www.kókuszdiéta.hu weboldalon.
Most én csak pársorban írok róla hogy felkeltsem a figyelmet az utána olvasásnak mert nagyon megéri. Személyes tapasztalatból mondom.
"Létezik egy zsír, amelyet minden cukorbeteg félelem nélkül fogyaszthat. Ez pedig a kókusz zsír,segít szabályozni a vércukrot,miáltal csökkenti a betegség hatásait. A kókusz zsír kevesebb terhet ró a hasnyálmirigyre.-enzimek és inzulin nélkül könnyedén felszívódik.-fokozza az inzulin termelést és a vércukor hasznosulását.Kókusz zsír gyarapítja az anyagcserét,miáltal a szervezet több kalóriát éget és súlyt veszít.
Előnyei:immunerősítő; javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiásindexet. Máj epe és bélbetegségeknél ez a zsír ajánlott.
Felhasználása: főzésnél sütésnél egyaránt felhasználható. Sütésnél krémek készítésénél a vajat margarint egy az egybe kilehet váltani a kókusz zsírral.(Saját tapasztalatom mennyiségileg kevesebb kell főzésnél és sütésnél egyaránt. Ez egyéni ízlés szerint mindenki maga dönti el).
Tartalmasabbá tehetjük hántolt tisztított kölessel , ezzel az értékes gabona növénnyel az Alföldön divatos tarhonyát válthatjuk ki. Ennek az ára itt kb. 2dl veszünk alapul ennek az ára 100-120 ft között van .
Használunk hozzá vöröshagymát , piros őrölt paprikát, sót ha tehetjük használjunk Himalája sót mert ez só nagyon jó hatással van szervezetünkre.

Tehát összefoglalva : 4 főre számolunk kb. 1 kg csicsókát ára 300 ft
2dl köles 120ft
kb. 1 evőkanál kókusz zsír nagyon bőven számolva 40ft
vöröshagyma , só, pirospaprika őrölt . Ezek minden verzióban szükségesek. Esetleg még valami virsli is belefér arra számoljunk 400 ft.

Összköltség : csicsóka 300
köles 120
kókusz zsír 40
virsli 400
v.hagyma, só,paprika100

össz 960 ft. ez 4 főre elegendő mennyiség bekerülési költsége.
ami fejenként. 240 ft.ba kerül.

Vagyis 240 ft-ból tudunk előállítani egy finom és egészséges ebédet !!!!

Ezek után bátorkodom megkérdezni hogy valóban olyan drága -e az egészséges táplálkozás ???

Itt most nem kell összehasonlítani semelyik gyors étteremmel sem , azok áraival gondolom tisztába vagyunk.

Itt most egy dolgot vegyünk figyelembe, azt hogy akármilyen olcsó ételt is el lehet készíteni egészségesen és finoman!!!!

Kizárólag az alapanyag megválasztásán múlik. Ahhoz hogy egészséges étkeket fogyasszunk nem kell a méreg drága tengeri herkentyűket vásárolni. Az egyszerű ember is tud olcsón jót és finom ételt elkészíteni.Ez most csak egy példa volt . Egy kis fantáziával és segítséggel csodálatos költeményeket lehet varázsolni.Ezt szó szerint értem !
© 2009 - 2025 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!