Egy adag D-vitamin joghurt itallal nyakon öntve segíthet a 2-es típusú cukorbetegeknek a gyulladáscsökkentésben.
A gyulladás, amely gyökere sok krónikus betegségnek és szívbetegséghez, stroke-hoz és más komplikációihoz vezethet a 2-es típusú cukorbetegségnek.
Iráni kutatók előzőleg már megmutatták, hogy D-vitamin ivása naponta csökkenti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. A kutatás 12 hétig tartott és 90 résztvevője volt, akiket 3 csoportra osztottak. Az első csoport 250 ml joghurtos italt kapott naponta, a második csoport D-vitaminos joghurt italt kapott, a harmadik pedig D-vitaminnal és kalciummal dúsított joghurt italt kapott.
Az eredmény az lett, hogy a harmadik csoport (D-vitamin + kalcium) növelte a szintjét a gyulladáscsökkentő adiponectin-nek és csökkentette a erősen érzékeny C-reakciós fehérjék szintjét, amelyek a fő okai a gyulladásnak.