A mediterrán étrendet követve találkozhatunk az oliva olajjal, ami segíthet a csontokat erősen tartani. Ez az étkezési forma ezen felül segíthet a csontképződésben is.
Azoknál az európaiaknál, akik alacsonyabb mediterrán vidékeken élnek sokkal alacsonyabb a csontritkulás aránya, mint más európai embereknél.
Egy új tanulmány szerint, ami Spanyolországból származik, a mediterrán étrendben van a megoldás. A kutatásban 127 férfit, 55 és 80 év között vizsgáltak, akiknél nagy volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A részvevők egy nagy tanulmány részeként vettek részt ebben, mint a mediterrán étrend képviselői. Három csoportra bontották őket.
Az egyik mogyoróféléket kapott, a másikban gazdagon használtak oliva olajat, a harmadikban pedig alacsony zsírtartalmúan étkeztek.
2 évig követték a részvevők az étrendet. Az eredmény az lett, hogy az oliva olajas étrend képviselői sokkal magasabb osteocalin szinttel rendelkeztek, ami felelős a jó csontokért.